vineri, 11 mai 2012

DIETA VEGANA CRUDA

Dieta vegana cruda

Hrana vie! Doar auzind aceste cuvinte incep sa zambesc ! De cand am inceput sa adopt acest stil de viata am impresia ca am descoperit un mare secret.
Acum, la un an de cand cochetez cu aceasta dieta, imi pare absolut logic, natural si firesc sa ma hranesc astfel. Nu am nevoie de oameni de stiinta sau cercetari ale specialistilor pentru a ma convinge ca dieta vegana cruda este ceea ce vreau sa mananc pentru tot restul vietii mele.
In randurile ce urmeaza voi incerca sa raspund la cateva intrebari cu care ma confrunt destul de des din partea celor care doresc sa afle mai multe despre acest stil de viata sanatos.

Ce este o dieta vegana cruda ?
Dieta vegana cruda este un stil de viata ce promoveaza consumul de alimente neprocesate termic sau chimic. Aceasta se bazeaza pe cruditati precum fructe, legume, verdeturi, alune si seminte, fructe uscate si alge marine.
Procesand alimentele la peste 42° Celsius se distrug toate enzimele si vitaminele. Astfel, prin gatire, se diminueaza valoarea alimentelor si se dstruge "viata" lor.

Care sunt beneficiile unei diete vegane crude ?
- Cresterea energiei
- Imbunatatirea aspectului pielii
- O digestie mai buna
- Scaderea in greutate
- Reducerea riscului de boli cardiace
Este o dieta bogata in calciu, potasiu, magneziu, fier, acid folic, fibre si fotochimicale. Aceste proprietati sunt asociate cu o reducere a riscului de boli grave precum diabetul sau cancerul. De exemplu, un studiu publicat de revista de sanatate "Journal of Nutrition" a concluzionat ca un consum crescut de hrana vie scade colesterolul si concentratia de trigliceride.

Ce pot sa mananc ?
Alimente neprocesate, de preferinta bio ca:
- Fructe si legume proaspete
- Nuci
- Alune
- Seminte
- Graunte
- Cereale
- Verdeturi
- Ierburi
- Fructe uscate
- Alge marine
- Produse apicole
- Sucuri proaspete din fructe si verdeturi
- Lapte de cocos
- Apa pura

Cel putin 75% din hrana trebuie sa fie proaspata si abia restul de 25% deshidratata la maxim 42° Celsius

Ce tehnici de gatire se folosesc ?
Tehnici de gatire specifice pentru hrana vie fac mancarea mai usor digerabila si aduc varietate dietei, precum:
- incoltirea de seminte si cereale
- sucuri de fructe si verdeturi
- nuci si alune inmuiate sau deshidratate
- mancare deshidratata
- ras, pisat sau maruntit

Ce echipament este necesar ?
Chiar daca la inceput ti se vor parea destul de scumpe, ustensilele de mai jos sunt vitale in bucataria unei persoane care decide sa urmeze acest stil de viata sanatos. Cu toate acestea, adunate la un loc sunt mai ieftine decat toate oalele si tigaile de care ai nevoie in bucataria traditionala. Asadar...
- Un storcator de fructe, pe cat posibil fara centrifuga
- Un robot de bucatarie de calitate, cu o putere de minim 450 w
- Blender de minim 700 w
- Un aparat de maruntit pentru a economisi timp
- Vase si recipiente de sticla pentru a pastra hrana, a inmuia si a pune la incoltit
- Un deshidrator de fructe ( cuptor special cu ventilator in care se vor deshidrata diferite preparate la temperaturi de maxim 42° Celsius)

La ce efecte secundare sa ma astept ?
Unele persoane au parte de o dezintoxicare mai agresiva, si vor experimenta diverse reactii din partea organismului atunci cand vor incepe aceasta "dieta", in special persoanele care au urmat un regim bogat in proteine de provenienta animala, junk-food, zahar, cofeina, alcool si tutun. Astel vor avea parte de dureri usoare de cap pana la migrene si foamete permanenta ce va dura pana la cateva zile sau chiar saptamani.

Atentie!
Persoanele ce vor adopta acest stil de viata vor avea nevoie sa isi verifice anual nivelul de vitamina B12 si in cazul in care este necesar sa consune suplimente de vitamina B12

Sursa : Mihaela Stefancu, Blog -Bucataria Vie-.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu